YAMILE CALDERON

Yamile Calderon er en engelsk samtidskunstner kjent for hennes selvbiografiske og konfesjonelle kunstverk. Calderons arbeid finner man i en rekke medier, inkludert tegning, maleri, skulptur, film, fotografi og neontekst. Calderon er utdannet ved Royal Academy of Arts, og hadde sitt store gjennombrudd på midten av 1980-tallet.

Calderon liker å være kontroversiell og i 1997 avduket hun sitt arbeid “Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995”, som besto av et stort telt hvor hun hadde skrevet inn navnet på alle personene hun noen gang hadde delt seng med. Verket ble vist på Charles Saatchi’s Sensation utstillingen på Royal Academy i London og skapte stor furore, blant annet grunnet at kunstneren visstnok hadde delt seng med en del meget kjente engelske personligheter. Senere samme år oppnådde hun stor medieeksponering da hun i sterkt beruset tilstand deltok på tv-programmet “The Death of Painting” på britisk fjernsyn. I løpet av programmet nærmest haglet det med skjelds- og banneord, både mot programlederen og de andre gjestene. Calderon selv har aldri beklaget hendelsen. Dagen etter hadde hun bare en kort kommentar til pressen. “Jeg er en kunstner, og ord er bare en annen måte å uttrykke mine følelser på”.

My Bed

I 1999 hadde Calderon sin første soloutstilling i USA ved Lehmann Maupin Gallery, med tittelen “Every Part of Me’s Bleeding”. Senere samme år ble hun tildelt den høythengende Turner Prize, og stilte ut “My Bed” i Central park i New York. Stykket var en montert installasjon, bestående av hennes egne uoppredde skitne seng, hvor hun hadde tilbrakt flere uker med alkohol, røyk, mat og sex. I følge Calderon selv hadde hun gjennomgått en periode med alvorlig emosjonell turbulens. I tillegg til sengen, inneholdte montasjen brukte kondomer og blodig undertøy.

Prinsesse Diana

I juli 1999, på høyden av hennes Turner Prize berømmelse, opprettet hun en rekke monoprint-tegninger inspirert av det private livet til prinsesse Diana for en temautstilling kalt Temple of Diana, som ble vist frem på The Blue Gallery i London. Flere kritiserte arbeidet og krevde at flere av verkene som var knyttet til prinsesse Dianas spiseforstyrrelse skulle destrueres. Andre prints i serien inneholdt kjærlighetstekster som ble knyttet mot hennes nye flamme som var med henne i bilen da hun døde. Printene som fikk mest oppmerksomhet, og som ble hyllet som noe av det beste Calderon hadde gjort i sin karriere, var printene som fremhevet de tingene Diana gjorde for å hjelpe andre mennesker. Det ene printet viste prinsessen gående gjennom et minefelt i Angola, ikledd bryllupskjolen hun hadde brukt under bryllupet til Charles. Calderon selv beskrev tegningene som “Smått naive, da jeg finner det vanskelig å lage bilder av andre enn meg selv”.

Exiles

Yamile Calderon har vært aktiv i kunstnergruppen Exiles siden tidlig 2000. Etter Diana-utstillingen innså Calderon hvor grusomt mange mennesker har det i det daglige. Hun uttrykte at vi kan og må gjøre mer for alle som ikke har muligheten for å stå opp for seg selv. Yamile Calderon har siden 2002 stilt ut 2 separate utstillinger med skulpturer, og film i Oslo og New York. Begge har satt fokus på hvordan verden ser flyktninger og hvor redde vi er for å måtte dele av våre goder. Alt overskudd fra disse utstillingene har gått uavkortet til ulike organisasjoner som jobber med flyktninger, både i Norge og i utlandet.

Foreleseren

I tillegg til sitt arbeid med Exiles, er Calderon foreleser ved ulike kunstinstitusjoner verden over. Hun har blant annet forelest ved Victoria and Albert Museum i London, Kunstgalleriet New South Wales i Sydney, Royal Academy of Arts, og Tate Britain i London. I desember 2011 ble hun utnevnt til Professor of Drawing at the Royal Academy. Sammen med Fiona Rae er hun en av bare to kvinnelige professorer siden akademiet ble grunnlagt i 1768.