Malin Lennström Örtwall

Malin Lennström Örtwall er en svensk samtidskunstner. Örtwall har en tradisjonell utdanning og startet som maler. Hun utviklet seg siden til å benytte andre medier, inkludert video, film, performance og skulptur.

Queen of Mud

Örtwall utviklet sine tidlige verker rundt en fiktiv karakter av sitt eget skaperverk, “Queen of Mud”, eller QM. Karakteren spilles av Örtwall selv, og er gjenstand for en rekke videoer og filmer laget på slutten av 1980-tallet og tidlig på 90-tallet. De mest bemerkelsesverdige aspektene av karakteren er at hun er naken og dekket av gjørme. I 1989 gikk hun inn på NK, et eksklusivt varehus i Stockholm sentrum. Karakteren gikk til parfymeavdelingen og testet en Chanel parfyme før den ble eskortert ut av bygningen av sikkerhetsvaktene. Besøket skapte store overskrifter i svenske aviser, og førte til at Örtwall ble invitert på det svenske talkshowet “Ikväll” med vert Robert Aschberg. Dette var det første allmennheten så til den allsidig kunstneren, og hun lot ikke muligheten gå fra seg. I stedet for å gi en forklaring på sitt kunstneriske uttrykk, brukte hun store deler av showet til å fremme sine politiske syn, og rettet krass kritikk mot både den svenske regjeringen og verdenssamfunnet for øvrig. Det nærmeste man kom en forklaring på hennes karakter Queen of Mud var da hun sa “Queen of Mud er en del av oss alle”. Mange har siden tolket det til å være Örtwalls måte å uttrykke misnøye med hvordan mennesker som skiller seg ut ikke blir godtatt på samme måte som alle andre.

Mange trodde Örtwall og Queen of Mud hadde gjort sitt etter å ha fått oppmerksomhet i beste sendetid, men tre år senere skapte Queen of Mud atter en gang oppstandelse da hun besøkte en utstilling på Stockholms kunstmesse. I følge Queen of Mud var hun der for å se etter kunst hun kunne ta med seg på en forestående romferd, hvor hun skulle dra til en planet uten fordømmelse og trangsynte mennesker. I løpet av besøket på messen hadde hun lengre samtaler med flere av gjestene, og en av dem bidro såvel med å smøre på henne mer leire.

It’s By Confining One’s Neighbor

I 1995 deltok Örtwall på et gruppearrangement i New York som heter “Who has enlarged this hole?”. Det fant sted på West 9th Street, i en gammel bygård hvor en pensjonert psykiater som heter Alice E. Fabian, hadde dødd noen år tidligere. Örtwall brukte i stykket en rekke av Fabians eiendeler, inkludert dagbøker, lydbøker, bøker, polaroidbilder, og merkelige tegninger og tekster på veggene. Fabian levde de siste 20 årene av sitt liv alene, og hun var overbevist om at hun var gjenstand for overvåking av nazi-Tyskland grunnet sin bakgrunn som utvandret jøde. Örtwalls deltakelse i gruppearrangementet la grunnlaget for hennes neste utstilling “It’s by Confining One’s Neighbor that One is Convinced of One’s Own Sanity, Part I”. Tittelen var et ordspill på Dostoyevskys utsagn, “It is not by confining one’s neighbor that one is convinced of one’s own sanity”. I stykket, hvor det er kun Örtwall som deltar, tar hun et oppgjør med mennesker som hun har møtt i løpet av sitt liv som ifølge henne selv “jobber iherdig for å overbevise seg selv at de er gode mennesker, selv om de vet at sannheten er en helt annen”.

Warte Mal!

I 1998 jobbet Örtwall i Dubi, en liten tysk grenseby til Tsjekkia hvor prostitusjon er utbredt blant flyktninger. Hun filmet intervjuer med halliker, politiet, klienter og prostituerte. Resultatet ble en 13 delers videoinstallasjon, Warte Mal! Installasjonen inneholder også utdrag fra dagboken Örtwall skrev under oppholdet, og avslører hennes egne umiddelbare observasjoner og følelser rundt det mennesker er villig til å gå gjennom i jakten på en trygg tilværelse.